2013. gada 3. sept.

Tava īpašā grāmata īpašā vietā

Cienījamais Viļānu pilsētas un novada iedzīvotāj!

Latvijas Nacionālā bibliotēka ir uzsākusi ļoti interesantu akciju "Tautas grāmatu plaukts", pieņemot iespieddarbu dāvinājumus no jebkura valsts novada un pat no paša mazākā pagasta.
Tā ir iespēja ikvienam no mums (Viļānu un Viļānu novada iedzīvotājiem) dāvināt savu īpaši nozīmīgo grāmatu mūsu valsts galvenajai grāmatu krātuvei, kur tā ierindosies desmitiem tūkstošu dāvāto grāmatu vidū  Gaismas pils stikla sienā.Šī arhitekta Gunāra Birkerta projektētā stikla konstrukcija (plaukts) sliesies piecu stāvu augstumā, būs viens no centrālajiem ēkas elementiem, pieejama ikvienam lasītājam. Tā ir izvietota iekšpagalmā un tajā iestrādāti vizuāli spēles elementi, kas ar spoguļu palīdzību spēs radīt neparastu iespaidu, lūkojoties uz plauktu no dažādiem leņķiem.
Bet atgriezīsimies pie galvenā- grāmatu izvēles un dāvināšanas procesa. Kāda ir akcijas autoru iecere?Tā ir vēlme panākt to, lai bibliotēka kļūtu par vietu, kuras veidošanā ir piedalījusies ievērojama daļa Latvijā iedzīvotāju.
Tātad tas mums ir draudzīgs aicinājums un pamudinājums pārskatīt savus individuālos grāmatu plauktus, izvērtēt to saturu un izšķirties, kura ir tā īpašā, personiski svarīgā grāmata, ko, ar labu prātu un iekšēju gaišu jūtu vadīti, esam ar mieru dāvināt savai valstij.
 Pie tam katram dāvinātājam grāmatas titullapā pašrocīgi jāieraksta veltījuma vārdi vai arī īsā formā jāizstāsta, kāpēc tieši šo izdevumu ir vēlēšanās ievietot  Latvijas nacionālās bibliotēkas stikla plauktā nākamo paaudžu ievērībai.Un nav svarīgi, vai tas ir iemīļots, vairākkārtīgi izlasīts romāns vai psiholoģiska satura grāmata, kurā ar pildspalvu vai zīmuli atzīmētas svarīgākās atziņas. Bet varbūt tie būs fizikas vai ķīmijas nozaru iespieddarbi, ja  jums šīs zinātnes ir prioritāte? Iespējams, ka ar  izvēlēto grāmatu saistās kādas labas atmiņas-iegādāta par pirmo algu, palīdzējusi kritiskā dzīves momentā vai kā talismans līdzi ņemta ceļojumos? Bet varbūt tas būs no biežas lietošanas krietni apbružāts mājturības izdevums? Izvēle ir jūsu ziņā.
 
Akcija Rīgā rit pilnā sparā,un tajā iesaistās arī pārējā  Latvija caur savām publiskajām bibliotēkām.
Mēs savukārt aicinām jūs, mūsu novada iedzīvotājus, aktīvi piedalīties šajā procesā. Izvēlētā grāmata ( ar minēto ierakstu,kas ir obligāta prasība) ir jāatnes uz Viļānu pilsētas bibliotēku līdz 15. oktobrim. Dāvinātās grāmatas tālāk tiks nogādātas uz Latvijas Nacionālo bibliotēku.
 Vēl tikai piebildīšu, ka grāmata var būt vienalga kādā valodā. Tās vecumam arī nav nozīmes. Galvenais, lai šis dāvinājums nāktu no sirds.
Nāciet! Mēs jūs gaidām!
 Anda Skrindževska

P.s. Šai akcijai var sekot interneta vietnē http://www.tautasgramatuplaukts.lv/

Nav komentāru: