2013. gada 10. sept.

Svētki bibliotekāram un lasītājam

23. augustā Rikavā tika rīkoti Rēzeknes un Viļānu novada grāmatu svētki. Arī mēs, Viļānu pilsētas bibliotēkas darbinieces(ar prieku un cerībām iegādāties labas grāmatas par lētāku cenu) apmeklējām šo pasākumu.
 
 
Grāmatu draugus un bibliotekārus ar jestrām tautasdziesmām sveica Dekšāru pūtēju orķestris. Savukārt  z.s."Pīlādzi"  saimniece dāsni cienāja ar bitīšu šīsvasaras pienesumu-meža ziedu, liepu un griķu medu, kā arī savdabīgu, līdz šim reti baudītu, īsti latgalisku dzērienu no grūbām.
Pasākuma viesi varēja nobaudīt arī Japānas imperatoru izsenis iecienītās šitake sēnes. Sēņu audzētājs Pēteris Vērdiņš  nespēja vien cept, cik daudz bija gribētāju tās pagaršot. Patiesībā šis sēnes ir ne tikai gardas, bet arī ļoti veselīgas, jo stiprina imunitāti, pasargā no apkārtējās vides kaitīgā starojuma, radiācijas.


 
Drusku iestiprinājušās,  devāmies uz nesen atremontēto Rikavas pagasta kultūras namu, kur populārākās Latvijas izdevniecības piedāvāja plašu grāmatu klāstu. Bija iespēja iegādāties interesantus populārzinātniskus izdevumus, saistošus romānus dažādām  lasītāju gaumēm un , protams, bagātīgi ilustrētu, aizraujošu lasāmvielu bērniem.
 
 
Bibliotēkas svētku norises laikā no izdevniecībām saņēma arī dāvanu kartes un vēl dažādus dāvinājumus.
Nākošais pasākums bija  "Latvijas Avīzes" rīkotā publiskā diskusija "Kā mazināt sociālo nevienlīdzību", kurā piedalījās Labklājības ministre Ilze Viņķele un Saeimas deputāts Gunārs Igaunis. Klātesošajiem šai sakarā bija ļoti daudz jautājumu un piebilžu gan par mazajām pensijām un algām,gan par pabalstiem un bezdarba problēmām laukos, uz kuriem ministrei un deputātam brīžiem rast pārliecinošu atbildi bija grūti.
Pēc garajām runām visi tika aicināti uz gardām pusdienām- "Bōrbolys garū zupu". Tā bija vārīta lielos grāpjos uz dzīvās uguns un tāpēc īpaši smeķēja.
 
 Pēc sātīgām pusdienām krietni izkustēties līdzēja Rēzeknes novada pašvaldības sporta speciālists Igors Derjagins ar praktiskiem padomiem nūjošanā. Uzzinājām daudz interesantas un noderīgas informācijas par nūjošanas tehniku, kā pareizi izvēlēties nūjošanas piederumus. Ikviens interesents ar kvalificēta speciālista palīdzību varēja apgūt pamatiemaņas šajā tik populārajā un veselīgajā sportošanas veidā. Jāsaka, ka gribētāju izmēģināt bija daudz gan starp bērniem, gan cienījama gadagājuma kundzēm.
Tikmēr kultūras nama mazajā zālē norisēja tikšanās ar žurnālisti Ingu Jērumu, kā arī varēja dabūt autogrāfus no populārā televīzijas seriāla "Ugunsgrēks"Zentas ( aktrises Regīnas Devītes).
Ne mazāk interesanta un uzmundrinoša bija tikšanās ar Inesi Ziņģīti. Noklausoties viņas lekciju "Dzīvosim ar smaidu", izmēģinot praktiski dažādus elpošanas vingrinājumus, apgūstot šīs optimistiskās sievietes dzīves pieredzi, laiks aizsteidzās nemanot.
Svētku dalībnieki bija gandarīti arī par Rikavas etnogrāfiskā ansambļa uzvedumu
"Sastdinis vokors Latgalis sātā", kura norises laikā neiztika bez tradicionālā alus un siera, sadzīviskiem jokiem un latgaliešu apdziedāšanās dziesmām.
XII grāmatu svētkus kā allaž noslēdza izloze "Veiksmīgākais grāmatu pircējs". Laimīgā loze krita vairākām mūsu bibliotēkas darbiniecēm. Noslēgumā atliek vien piebilst, ka nākošajā jauno grāmatu dienā jums, lasītāji, būs pieejams plašs jaunieguvumu klāsts. Tās būs šajos svētkos iegādātās grāmatas.
Ināra Svilāne
 
P.s. Publikācijas autores fotogrāfijas 

Nav komentāru: