2018. gada 8. maijs

JA ZINĀM PAGĀTNI, BŪS ARĪ NĀKOTNE


Bibliotēku nedēļas ietvaros 25.aprīļa pēcpusdienā Viļānu bibliotēkas darbinieki katru interesentu aicināja uz tikšanos ar  grāmatas “Bites deja” autori Ivetu Dimzuli. Ikviens, kurš bija pasākumā, atnāca ar atvērtu sirdi. Atnāca ar vēlmi pieskarties vienai no sūrākajām Latgales, Latvijas vēstures lappusēm.
 Pasākuma ievadā tika uzsvērts, ka jēdzieni „grāmata”, „rakstnieks”, „bibliotēka”, „lasītājs” ir neatdalāmi viens no otra. Katra jauna grāmata ir ieguvums gan lasītājam, gan bibliotēkai. Vēl jo vairāk, ja autors nāk no dzimtās Latgales kultūrvides.


Ivetu Dimzuli mūsu lasītāji labi pazīst pēc daudzajām interesantajām publikācijām „Rēzeknes vēstīs” un Viļānu pilsētas bibliotēkas emuārā. Bibliotēkā pirms vairākiem gadiem pirmo reizi izskanēja viņas „Krūzīšu pastāsti” un kāda „Dižkoka 12 stāsti”. Autore ir uzstājusies visos bibliotēkas rīkotajos dzejas pasākumos, lasot savu emocionāli kolorīto dzeju. Būdama aktīva radošās kopas „Atļaujies ienākt” dalībniece, viņa vairākkārt ir vadījusi kopas autoru grāmatu prezentācijas. Un nu viņas pašas uzrakstītā pirmā grāmata „Bites deja” ir ceļā arī pie Viļānu novada lasītājiem.

Tikšanās laikā Iveta Dimzule dalījās atmiņās par to, ka pirmo vērtīgāko saskari ar grāmatu pasauli viņa piedzīvojusi savas dzimtās pilsētas – Viļānu – bibliotēkā. Literārā pasaule ļāva iztēlē uzburt ne tikai dažādas grāmatās tēlotās ainas, bet radīt arī savas: palīdzēja saulainā purenē saskatīt brīnumainu karalieni, dzērves saucienā sadzirdēt savu senču sāpes un sapņus. Tāpat I.Dimzule atzina, ka Viļānu bibliotēkas darbinieki stipri atbalstījuši viņu studiju gados, vienmēr sarūpējot mācībām nepieciešamo literatūru. Kā īpašu literāro prasmju attīstības avotu Iveta vērtē darbošanos radošajā kopā “Atļaujies ienākt!” un literātu biedrībā “Latgales ūdensroze”. Visi šie faktori ir pamats grāmatas “Bites deja” tapšanai. Grāmata balstās uz patiesu represētās Helēnas Vilnes dzīvesstāstu, bet literārais darbs ir arī autores versija par Helēnas kundzes priekiem un bēdām. 


Pasākuma turpinājumā bibliotēkas darbinieces, kā arī vadītāja Zelma Tuče lasīja fragmentus no grāmatas. Katrs Helēnas dzīves notikums izskanēja ar dziļu sirsnību un patiesu līdzjušanu pavisam jaunai meitenei(Helēnu izsūtīja 16 gadu vecumā), kurai bija jāiztur ārkārtīgi skarba, trūcīga ikdiena. 
Jāteic, ka pat Viļānu vidusskolas skolēni, ļoti nopietni iedziļinājās viņiem pilnīgi svešās, neizprotamās lietās, piemēram, kā cilvēks var ēst plikus vārītus graudus, kā var izdzīvot ar četriem kartupeļiem dienā. Īpaši uzmanīgi jaunieši klausījās fragmentu par valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa viesošanos kādeizējā Žogotu pamatskolā.
Tikšanās nobeigumā izskanēja gan jautājumi par to, kāda šobrīd ir Helēnas kundzes ikdiena, kad gadu kamolītis ritina 86 – to mūža gadu, gan vēlējumi radīt vēl literārus darbus, kuros dzīvotu mūsu novada, valsts kultūra un vēsture. Savukārt autore bija patiesi aizkustināta redzot, ka bibliotēkai
“Bites dejas” eksemplārs jau aizceļo pie kādas jaunās lasītājas atklāt Helēnas Vilnes stāstus. Iveta Dimzule teica:"Kad tu redzi, ka pavisam jauns cilvēkbērns tavu grāmatu paņem bibliotēkai lasīšanai... Tu saproti, ka mūsu cilvēku sāpes un mokas zinās arī jauni cilvēki- ja zinām pagātni, būs tautai arī nākotne! " ""
                              Anda Skrindževska, Viļānu pilsētas bibliotēkas bibliogrāfe
P.s. Ināras Svilānes un Ivetas Dimzules foto

Nav komentāru: