2018. gada 24. okt.

SARKANS. BALTS. SARKANS jeb vēlreiz par izstādi

Viļānu pilsētas bibliotēkā līdz 20.novembrim apskatāma rokdarbu izstāde “Sarkans, balts, sarkans”. Izstāde ir veltījums Latvijas simtajai dzimšanas dienai.
Bibliogrāfe Anda Skrindževska pastāstīja: “Ideja par šādu izstādi radās pirms gada. Mēs, bibliotēkas darbinieki, uzrunājām gan viļāniešus, gan citu novadu cilvēkus. Valsts spēks ir vienotībā, tāpēc vēlējāmies skaistā izstādē apvienot pēc iespējas vairāk mūsu zemes iedzīvotāju caur viņu veikumu. Uzrunātie viļānieši atsaucās visi. Darbi ir augstā līmenī, katrā darbā iespējams sajust cilvēka sirds siltumu, labās domas, ko viņš veltījis Latvijai. Rokdarbus veidojuši gan mazi bērniņi, gan solīdu gadu īpašnieki. Gandrīz puse darbu pieder Viļānu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņiem, skaisti darbi arī Bērnu un jauniešu centra vizuālās mākslas pulciņa dalībniekiem. Varbūt īpaši var uzteikt zēnus, piemēram, Denisu Nadzežņikovu, Georgiju Samuilovu – viņiem ir ļoti rūpīgi veidoti darbiņi.”
Ekspozīcijā ar neparastu smalkumu izceļas biedrības “Iedvesma plus” darinājumi.
Piedalījušies arī 10 individuālie rokdarbnieki. Innai Jukko pieder boho(hipiju) stila brošas, kaklarotas. Rita Kromāne noaudusi sedziņu no plastikāta maizes iepakojumu maisiņiem, kuri ir izstādes koncepcijai atbilstošajās krāsās.

 Lidija Urtāne notamborējusi ļoti gaumīgus trauku paliktnīšus.
“Izstādē skatāmi darbi dažādām gaumēm. Ir plecu lakati, rokassprādzes, pulsa sildītāji, matu rotas, adatu spilventiņi, apsveikumi. Visu nemaz nav iespējams nosaukt. Liels gandarījums par cilvēku atsaucību, prieks par to, ka izaicinājums tika pieņemts, un ar šo izaicinājumu rokdarbnieki veiksmīgi tika galā. Radīt un realizēt ideju tikai noteiktās krāsās nav viegli un vienkārši. Prieks par cilvēku izdomu, prieks par rūpību. Prieks, ka cilvēki iedvesmojas viens no otra. Liels gandarījums, ka izstāde cilvēkiem patīk. Piemēram, kādu dienu ito atnāca apskatīties bērnudārza audzēkņi. Un pēc tam daži no šiem bērniem veda savus vecākus uz izstādi, lai viņi arī redz rokdarbnieku dāvanu valsts lielajā jubilejā. Nāciet, gūstiet spēku sirdij! Latvijas karoga krāsas, to īpašais siltums sasilda katru dvēseli un aicina iegriezties izstādē vēl!” aicina Anda Skrindževska.

Iveta Dimzule

Autores fotogrāfijas

Nav komentāru: