2017. gada 25. apr.

DZĪVE ATCERAS VISU!



21. aprīļa pēcpusdienā Viļānu pilsētas bibliotēkas lasītavā pulcējās Pāvela Plotņikova dzejas talanta cienītāji. Tika svinēti dzejnieka sestās grāmatas "Мысли длиною в жизнь или философия любви" atvēršanas svētki.
 Pāvels Plotņikovs pastāstīja, kā top viņa dzeja. Viņš atzina, ka reizēm ir doma, bet nav atrodami īstie vārdi, lai to ietērptu. Citā reizē ir tā, ka dzimst vārdi dažu rindiņu apjomā, un tad tās var nogulēt mēnešiem ilgi, līdz atnāk viss dzejolis. Pasākumā tika lasīta dzeja -  gan paša autora, gan literārās kopas “Atļaujies ienākt!” dalībnieku izpildījumā. Svētkus kuplināja vokālais ansamblis “Sudaruški”. 
 Grāmatā  ir četras daļas. Pirmajā tiek apdziedāta daba, otrajā – mīlestība, trešajā daļā iekļauta dažādu autoru lirika, ko atdzejojis Pāvels Plotņikovs. Viņš spējis tik dziļi sajust “spalvas biedru” dvēseles, ka pasākumā ne vienam vien noritēja kāda asara. Tik izteiksmīgi atdzejot spēj tikai īsts vārda meistars! Savukārt ceturtā grāmatas daļa veltīta pārdomām dzīves garumā.
Pasākuma laikā risinājās arī neliela viktorīna, kas bija veltīta Pāvela Plotņikova dzīvei un daiļradei. Viktorīnas laikā visi kopā noskaidrojām, ka Pāvels nāk no kuplas – 5 bērnu ģimenes, dzimis Baltkrievijā, bet uzaudzis Lietuvā. Savulaik gatavojies iestāties Viļņas konservatorijā, bet pats mainījis savu likteni, jo devies padomju armijas dienestā. Tas viņu atvedis uz Rīgu, kur satikta dzīvesbiedre Inese. 
Tieši dzīvesbiedrei pasākuma nobeigumā Pāvels Plotņikovs veltīja izjustus pateicības vārdus dzejā. Viņš pateicās par pacietību, kura Inesei bija vajadzīga tad, kad ģimene dzejniekam bija palikusi otrā plānā. Pateicās par mīlestību, kura pārmaiņu laikos pasargāja Pāvelu no liktenīgām kļūmēm.

Pāvelu Plotņikovu sveica Viļānu novada domes priekšsēdētāja Jekaterina Ivanova, draugi, domubiedri. Skanēja daudz laba vēlējumu, aicinājumi veidot nākamo dzejas grāmatu. Savukārt dzejnieks klātesošajiem lika pie sirds vienmēr saglabāt cilvēcību, dzīvot un strādāt godprātīgi. Pāvels Plotņikovs novēlēja: “Dzīve par mums atceras visu, tamdēļ allaž savā ceļā vairojiet pozitīvo!”
                                                     Iveta Dimzule


Nav komentāru: