2016. gada 26. maijs

Divi saistoši pasākumi vienā nedēļā


Divi neparasti pasākumi, divas interesantas tikšanās, divas radošas un erudītas personības mūsu bibliotēkā pagājušās nedēļas otrajā pusē...
 19. maijā literārajā pēcpusdienā "NE CEPTS, NE VĀRĪTS" mūsu apmeklētājiem bija iespēja tikties ar viļānieti Ivaru Matisovu, Rēzeknes Tehnoloģiju Akadēmijas un Daugavpils Universitātes pasniedzēju, kurš brīvajā laikā raksta dzeju, esejas, fotografē un nodarbojas ar tūrismu.


 Tiem, kuri nebija klāt, droši vien radīsies jautājums: "Kāpēc tāds nosaukums?"
Kādreiz Vissavienības pionieru organizācijā (starp citu tieši 19. maijā tā svinējusi savu dzimšanas dienu, kā atceras I.M.) bija tāds sauklis-"Esi gatavs"-"Vienmēr gatavs!" Sakarā ar to, ka  līdz šim nav iznācis neviens viņa dzejas krājums iespiestā veidā, tad nu šo savu literāro pieredzi par gatavu viņš vēl nevarot nosaukt- tā paskaidroja mūsu viesis. Tātad jāsakot vien kā  parunā- "ne cepts, ne vārīts".
 Savukārt, atgādināšuka vārds "pionieris" tiek skaidrots kā jaunatklājējs, jaunu ideju nesējs. Un šādā nozīmē tas noteikti  ir attiecināms uz Ivaru Matisovu, kurš ir daudz ceļojis, piedalījies dažādos pasākumos, projektos.

 Pasākuma gaitā vairākkārtīgi tika lasīta dzeja gan paša autora izpildījumā, gan arī ikviens no klātesošajiem nolasīja kādu no viņa dzejoļiem izlozes kārtībā, izteica savas izjūtas un asociācijas.
Ieskatam- dažas Ivara Matisova dzejas rindas

Sliedes sliedes
Paralēlas sliedes
Elementāri komentāri
Vilciens vilcinās

Zirgi zirgojas
Zirgastēs
Dābolainas bantes
Zviedz

Klusu!
Četri vēji aizvējā
Atpūšas pēc vētras...

Autors dalījās arī savā lasītāja pieredzē, iesakot pasākuma apmeklētājiem viņaprāt ļoti interesantas grāmatas.
Bija daudz humora , bija arī daudz vērtīgas informācijas un  faktu materiāla.


 Lasītavā joprojām ir aplūkojama autora izstāde, kura  sastāv no trijām daļām. Viena no tām atspoguļo lingvistisko ainavu, par kuru tika plaši runāts  un daudz  slaidu rādīts . 

Kas ir nātre?Kā mēs vērtējam šo sētmalēs vai grāvmalēs tik bieži sastopamo augu!?
Izrādās, ka nātre ir spēcīga Saules enerģijas uzkrājēja. Nātre silda aukstumā, dod vēsumu karstumā, ir neatsverams palīgs dziedniecībā un pat kosmētikā. Ikviens, kurš 21. maijā apmeklēja derīgo padomu stundu "VISS NO NĀTRĒM", guva vērtīgu pieredzi.

 Pasākumu vadīja projekta "Saules nātre" vadītāja Anita Kairiša. Bija iespēja nogaršot sviestu ar nātru pulvera piedevu, uzzināt interesantu ievārījuma recepti, piedalīties  nātres šķiedras visai darbietilpīgajā iegūšanas procesā, iegādāties ziepes un saņemt daudz vērtīgu padomu. Viss notika  brīvā, nepiespiestā gaisotnē.
Anitai Kairišai nākotnes plāni visvairāk saistās tieši ar nātres pavediena iegūšanu un apstrādi, lai no tā varētu gatavot aproces, jostiņas un ļoti iespējams, ka arī uzaust nātru kreklu. Nu gluži kā visiem zināmajā pasakā par meža gulbjiem.

 P.s. Ināras Svilānes un Zelmas Tučes fotogrāfijas



.

Nav komentāru: