2015. gada 2. apr.

Lieldienu gaismā


Ināras Svilānes foto
Šodien- Zaļā ceturtdiena.Tuvojas Lieldienas-svētki, ko svinam katrā ģimenē. Tie ir svētki mūsu valsts un visas kristiešu pasaules mērogā.
Jauki, ja kādam šajā Klusajā nedēļā ir iespēja vēl paspēt izlasīt J.Rubeņa grāmatu "Lieldienas! Cauri nāvei dzīvībā".Tajā autors izskaidro  svarīgākos Klusās nedēļas notikumus, Lieldienu svētku patieso būtību un  īsto prieka avotu.
 Ja nu šī grāmata nav atrodama ne tuvākā grāmatveikalā, ne bibliotēkas plauktos, tad piedāvāju dažus fragmentus no kādas intervijas ar Juri Rubeni.

"Zaļajā ceturtdienā Kristus un viņa mācekļi svēto vakarēdienu pirmo reizi baudīja pilsētas dzīvoklī jeb mājā. Bez šā sakramenta nebūtu iedomājams dievkalpojums. Tomēr ļoti reti aizdomājamies, kāpēc Svētā vakarēdiena iestādīšanas dienai piedēvē zaļo krāsu. Sekulārā sabiedrībā šī krāsa saistās ar dabas aizsardzības kustībām, atgriešanos no pilsētas uz laukiem, mežā. Atkal — no pilsētas ārā!

Zaļā ceturtdiena ir diena kurā, iedibinot vakarēdienu, cilvēkam tika dota iespēja būt saistībā ar Kristus dzīvību, mūžīgo dzīvību. Tie ir svētki, kuros iedibināts mūžības sakraments. Zaļā krāsa simbolizē dzīvības iespēju. Ļoti pareizi, ka jāsaglabā zaļums, kas ir ap mums, — kā dzīvības telpa, lai būtu kur dzīvot. Tai pašā laikā jāiestājas arī par dvēseles telpu, lai varētu dzīvot."



 "Gribētu atgādināt, lai šajā Lieldienu laikā mēs vairāk pievērstu uzmanību jautājumiem, kuri nepelnīti palikuši novārtā. Viens no interesantiem aspektiem Lieldienās ir tukšums. Pirmie cilvēki, kuri iegāja Jēzus kapā, atrada tukšumu jeb neko. Tā ir ļoti interesanta zīme. Cilvēkiem, kas galvenokārt disponēti uz taustāmām lietām, ko var redzēt, aptaustīt vai pagaršot, tas ir šoks — sastapt neko, tukšumu. Faktiski šis Lieldienu tukšums liek skatīties atpakaļ, sevī. Šī ieskatīšanās sevī varbūt ir jaunas pasaules, jaunas pieredzes atklāšana pašam par sevi. Tā ir svarīgākā iespēja, kas mums dota Lieldienās."(J.Rubenis)

Dieva apgaismotas Lieldienas! Lai tās kļūst ikvienam no jums par iekšējā pārdzīvojuma svētkiem, kuros svinam sava paša gara uzvaru pār miesu!

Nav komentāru: