2020. gada 13. janv.

TĀ DZĪVO TAIVĀNĀ



Viļānu pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā 10. janvārī notika interesants pasākums "Nezināmā Āzija".
Viļānieti Ilzi Zepu dzīves ceļš ir aizvedis uz tālo Taivānu, kur viņa dzīvo jau vairāk kā četrus gadus. Viņa stāstīja par to, ka Taivānā nonākusi kā studente ar Stipendiju fonda palīdzību un pēc tam palikusi šai zemē strādāt par skolotāju, mācot taivāniešu bērniem angļu valodu.
Tikšanās gaitā klātesošie uzzināja daudz interesantu faktu par Taivānas vēsturi, dabu, reliģiju,tradīcijām, dzīves veidu,dažādiem tempļiem ar Japānas stila arhitektūru.

Interesanta esot Hualien pilsēta,kuras budistu templī ikviens interesents var nodzīvot veselu mēnesi,stingri ievērojot budistu likumus:1 nedēļu-klusēšanas nedēļa,1 nedēļa bez telefona utt.Taivānā esot arī tempļi vairākiem dieviem,kuros var izvēlēties savu-Ģimenes dievu, Mīlestības dievu, Naudas dievu u.c.
Katru mēnesi taivānieši izliek ārā ēdienu mirušajiem gariem un dedzina spoku naudu,bet Spoku mēnesī nes dāvanas spokiem,šauj petardes,lai atbaidītu ļaunos garus.
Jaunā gada svinībās notiek Laternu festivāls.Vēl ir Mēness festivāls,kurā Taivānieši ģimenes lokā pie barbekjū vēro mēnesi.


Iedzīvotāji braukšanai izmanto skūterus,arī veci cilvēki ir aktīvi.Viņi parkā nodarbojas ar vingrošanu Tai - či,daudz staigā,bet vakaros dejo.

Ilze stāstīja par vulkānu Taipejā un karstajiem avotiem,kur iedzīvotāji var peldēties, par skaistajiem parkiem,par kalniem.
Viņa uzdeva jautājumus Viļānu vidusskolas 9. un 10. klašu skolēniem par Taivānu,par Āzijas valstīm,un gudrākie saņēma mazas, saldas dāvanas. 
Paldies Ilzei Zepai par interesanto stāstījumu un skaisto slaidrādi !

Apskatu sagatavoja Ināra Svilāne

Nav komentāru: