2012. gada 22. febr.

Pārruna "Saredzēt skaisto ar rokām"

Nu jau vairāk kā pusmēnesi mūsu bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā ir apskatāma izstāde "Saredzēt skaisto ar rokām". Vakar to apmeklēja Viļānu vidusskolas 3.a klases skolēni.Viņiem bija iespēja tikties ar šīs izstādes idejas autori- Viļānu Mūzikas un mākslas skolas pedagoģi Maiju Podnieku. Pārrunu gaitā apmeklētāji uzzināja daudz interesantu nianšu par šīs ekspozīcijas darbiņu tapšanas procesu un tās mērķi.Tā ir domāta akliem un vājredzīgiem cilvēkiem. Mums, kas bieži vien neapzināmies  milzīgo priekšrocību skatīt pasauli ar acīm, orientēties dažādās formās un attālumos, uztvert vairākas lietas vienlaicīgi, ir ārkārtīgi grūti aptvert, kā dzīvo tie, kuriem dažādu iemeslu dēļ ir laupīta acu gaisma.
Skolotāja savā stāstījumā uzsvēra, ka pārstāt redzēt nebūt nenozīmē ieiet pasaulē,kurā gaismas vairs nav,vienīgi bezcerīga tumsa.Neredzīgajiem pamazām attīstās taustes sajūta, kas tādā veidā palīdz uztvert apkārt esošos priekšmetus un lietas.Ar taustes palīdzību viņi pat lasa grāmatas.
Vēlreiz tikai atgādināšu, ka katrā zīmējumā esošo figūru kontūras ir sadustītas ar adatu, lai tās varētu uztvert ar tausti.
Mīļie apmeklētāji!Pamēģiniet arī jūs ar aizvērtām acīm sataustīt!Diez vai jums tas izdosies!
                                                 Ināra Zepa

P.s.Ināras Svilānes foto


Nav komentāru: