2014. gada 3. dec.

19. decembrī- Jauno grāmatu diena

19. decembrī aicinām savus lasītājus uz Jauno grāmatu dienu.Piedāvājam nelielu ieskatu daļā no jaunumiem.
Vēsturiskā stāsta meistars A. Grīns ielūkojas dziļi latviešu karavīra dvēselē, ierauga tajā varonīga cīnītāja dabu un atsaucīgu sirdi. Grāmata apkopo 7 īsprozas darbus, kuros latviešu karavīrs iziet ceļu no jauniesaukta strēlnieka gaitām līdz aizsarga dienestam Latvijas valstī. Rakstnieks tēlo cilvēkus, kas ir neiznīcināmi savā vēlmē aizstāvēt dzimto zemi pret ienaidniekiem, un, pat cīņu aizrauti svešzemē, viņi paliek domās un darbos ar Latviju, uzticīgi savām jūtām un pienākumam. Latviešu karavīru tēli gluži kā klusie ciemiņi atgriežas pie lasītājiem  un , skumjas varonības apdvesti, atgādina, ka esam pateicību parādā par mūsu Latviju.
"Grābeklis"- tā saucas L. Lapsas un K. Janševskas grāmata par Eināru Repši. Kā labi saprotams, nosaukums nav nejaušs. Grābeklis ir tas, kas grābj, ko vien var. Grābeklis ir arī tas, kam viss kas izslīd caur zariem. Un, protams, grābeklis ir tas, kas sit pa pieri gan pirmreizējam uzkāpējam, gan tam, kas uzkāpj uz tā vēlreiz un vēlreiz. Bet ne jau Einārs Repše mums tas vienīgais grābeklis, kas izlīdis vai kāda izvilkts no pieputējuša pakša un nu cenšas panākt, lai vēlreiz savāktu iespējami daudzus uzkāpējus. Skatoties uz dažādu iepriekšējo vēlēšanu rezultātiem, diemžēl šķiet, ka varbūt viņiem arī ir taisnība. Ka kāpšana uz grābekļiem ir viens no vislatviskākajiem sporta veidiem. Runa ir par lepnību, alkatību, divkosību, iekāri, slinkumu un nesātību.
Markss Adamss "Ceļā uz Maču Pikču" 
Rietumu pasaulē ilgstoši uzskatīts, ka leģendāro Maču Pikču 1911.gadā no jauna atklāja Hairams Bingems III. Viņa ekspedīcija bija ģeogrāfisks detektīvstāsts, kurā zudušās inku pilsētas meklējumi pārauga aizrautīgā mēģinājumā atrisināt mīklu, kādēļ šī iespaidīgā granīta pilsēta uzcelta tik nomaļā vietā- izolētā kalnu grēdā, miglainā subtropu zonā uz Andu kalnu un Amazones reģiona robežas. Piecdesmit gadus pēc Bingema nāves ceļojumu žurnāla redaktors Marks Adamss  nolemj mērot ceļu uz Maču Pikču, sekojot pirmatklājēja pierakstiem, un uzzināt visu patiesību- gan par Bingemu III, gan par sevi. Kā izrādās, Marks nekad nav gulējis teltī un par galvu reibinošiem notikumiem līdz šim tikai rakstījis , nevis pats tos piedzīvojis.
Luānas Loinertes "Latgales sāga" ir stāsts par Latgales ļaudīm- Skuteļu un Sedolu dzimtām-, kas ar saknēm vienmēr ir bijuši dzimtajos lauku plašumos, 20. gs. vētrām nākot pāri un mainot viņu dzīves līdz nepazīšanai. Viņu vidū ir radoši un stipri raksturi. Īpašu vietu dzimtu uzplaukumā ieņem sievietes-izturīgas un pacietīgas, vīriem uzticīgas un pašaizliedzīgas. Romāns ir ieskats ne tikai Latgales ļaužu sirds un dvēseles dzīvē, bet arī Latvijas vēstures krustpunktos- lasītājiem būs iespēja līdzās tautu dēlu likteņiem pieskarties arī Kārļa Ulmaņa, Viļa Lāča un citu vēsturisku personību izšķirošajiem brīžiem. Tas padara šo romānu par daudzdimensiālu, sirdi un prātu bagātinošu lasāmvielu.
Railijas Lūsindas "Lavandu dārzs" ir saistošs un aizraujošs romāns atpūtai. Rakstniecei piemīt patiess talants sniegt baudījumu lasītājiem, atainojot aristokrātisko krāšņumu uz romantiskas dabas fona. Galvenās varones cenšas pārvarēt grūtības, kas tomēr īsti nav viņām pa spēkam. Tas ir stāsts par dzimtu noslēpumiem, spiegošanu kara laikā un uzticību, kas tiek gan iegūta, gan zaudēta. Lieliska lasāmviela visiem vēsturisku romānu cienītājiem!
Aicinām apmeklēt šī gada pēdējo Jauno grāmatu dienu!
                                                   Anita Dakule

Nav komentāru: