2011. gada 17. maijs

Origami-tas ir aizraujoši...

No 16. maija mūsu bibliotēkas lasītavā ir apskatāma skaista origami darbu mini izstāde "Papīra pārvērtības".Origami tulkojumā no japāņu valodas ir "salocīts papīrs", bet patiesībā tā ir vesela brīnišķīgu papīra figūriņu veidošanas māksla. Ar šo jauko roku darbu nu jau gada garumā nodarbojas Viļānu pagasta informācijas centra "Kamenīte" vadītāja Ludmila Maslobojeva. Apguvusi šo interesanto mākslas veidu patstāvīgi pašmācības ceļā, Ludmila savas zināšanas un praktiskās iemaņas ir dāsni dāvājusi tālāk vairākiem interesentiem. Lūk, neliela saruna ar autori :
-Kā tev radās vēlēšanās nodarboties ar origami?
-Interese par šo nodarbi manī bija jau sen, bet tādu īpašu stimulu uzsākt kaut ko locīt un veidot savām rokām guvu pagājušajā gadā,noskatoties kādu dokumentālu filmu par kultūras revolūciju Ķīnā, kad līdz ar lielajiem grāmatu kalniem tika dedzinātas arī šīs unikālās figūriņas.Un tā es pamazām sāku vākt noderīgu informāciju internetā .Tie bija rudens mēneši, kad garajos, tumšajos vakaros bija pietiekoši brīva laika, lai mēģinātu radīt dvēselei un sirdij tīkamus darbus.Sākums,kā jau sākums,bija diezgan grūts.Ne viss sanāca,bija vilšanās un atkārtoti mēģinājumi, bija arī liels prieks, kad kaut kas no iecerētā izdevās.
-Rūpīgi apskatot šos darbiņus, var redzēt, ka tie ir veidoti no daudziem baltiem un krāsainiem trīsstūrīšiem. Cik daudz šādu detaļu ir aptuveni vajadzīgs sagatavot, lai taptu iecerētā figūriņa?
-Trīsstūrīšu skaits patiešām ir liels.Tas ir sākot no 500-1000 vienādiem papīra gabaliņiem, kuri katrs vēl tiek īpaši salocīti.Tomēr nevajag baidīties no šiem lielajiem skaitļiem.Visi sagatavošanās darbi aizņem man 2-3 vakarus. Un tad var ķerties klāt pie izvēlētās figūriņas veidošanas.
-Kurš ir tavs pirmais darbs?Kura no figūriņām ir pašai vistīkamākā?
-Iesāku es ar gulbi. Šajā izstādē ir redzami vairāki gulbji. Kuri darbiņi man ir vismīļākie, to es patiesībā pateikt nemaz nevaru.Katrā ir ieguldīts laiks, pacietība, manas emocijas un liela vēlēšanās tikt ar visu galā tā,lai rezultāts sniegtu iekšēju apmierinājumu.
-Cik daudz darbiņu ir tavā kolekcijā?
-Grūti teikt, jo daudzus esmu uzdāvinājusi radiem, draugiem,paziņām. Kādi divdesmit pieci varētu būt...
-Varbūt vari mums atklāt, kāda figūriņa būs nākamā?
-Esmu iecerējusi izveidot amizantu pūķīti, jo pēc Austrumu kalendāra nākamais, šķiet, būs Pūķa gads.
-Lai Tev veicas,Ludmila, īstenot šo ieceri un vēl daudzas citas!Paldies par sarunu un oriģinālo izstādi, kas priecēs mūsu apmeklētājus līdz pat jūnija vidum!
Ar autori sarunājās Anda Skrindževska
Fotografēja Maija Podnieka un Ināra Svilāne

Nav komentāru: