2012. gada 8. okt.

BĒRNU ŽŪRIJA- 2012

Katru gadu Viļānu pilsētas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļas darbinieki iesniedz pieteikumu publisko bibliotēku konkursam, lai varētu piedalīties LNB Bērnu literatūras centra realizētajā KKF mērķprogrammas "Lasīšanas veicināšanas un bibliotēkas pakalpojumu bērniem" pirmajā posmā "Bērnu un jauniešu žūrija".
Mūsu pieteikums arī šogad guva atbalstu.Savus lasītājus cenšamies ieinteresēt kļūt par grāmatu ekspertiem individuālo sarunu laikā.Pavisam viņu vērtējumam šogad ir 24 grāmatas: katrā vecuma grupā pa piecām grāmatām.Šogad pirmoreiz par ekspertiem ir uzaicināti arī bērnu vecāki.Pašlaik šajā projektā aktīvi piedalās 25 lasītāji.Visčaklāk pie šī atbildīgā uzdevuma ir ķērusies 5.a klases skolniece
Paula Kalniņa.Viņa jau ir paspējusi izlasīt visas grāmatas un anketās ierakstīt savu vērtējumu. Pirmo gadu BĒRNU ŽŪRIJĀ iesaistījās piecgadniece Madara Skangale.Bet visvairāk ekspertu ir 5.-7.klašu vecuma grupā.
Pateicoties Viļānu novada domes finansiālam atbalstam eksperti devās interesantā ekskursijā pa Rēzeknes novadu.Maršruts bija sekojošs: Kantinieki-Rēzekne-Z/s "Untumi".
 Vispirms devāmies uz pazīstamā rakstnieka Jāņa Klīdzēja atdusas vietu Kantinieku kapos,apskatījām vasarā atklāto un iesvētīto pieminekli(autors-lietuviešu tēlnieks Henriks Orakausks).

J.Klīdzēja vēlēšanās dusēt dzimtās puses kapos ir piepildījusies, bet bronzā lietais mazais zēns ar lielu zinātkāri un sajūsmu raugās no kapu kalniņa dzimtenes debesīs un Latgales lauku plašumos, jo "...līdzīgas debesu puses nav visā pasaulē".
Nolikām ziedus, noklausījāmies fragmentu no romāna "Cilvēka bērns".Daudzi apņēmās izlasīt šo brīnišķīgo grāmatu.
 
Nākošais mūsu pieturas punkts bija Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs ZEIMUĻS.
 
Tas savu mājvietu radis vēsturiskajā pilsētas ainavā – pie Rēzeknes pilskalna.Ekskursanti ar interesi aplūkoja jauno moderno būvi gan no iekšpuses,gan no ārpuses, saņēma kodolīgu informāciju par visiem bezmaksas pulciņiem, kurus var apmeklēt ikviens interesents un varēja apskatīt pilsētas panorāmu no ēkas augstākā torņa.

 
 
Bērni ar interesi izpētīja arī Rēzeknes 2. vidusskolas pagrabstāvā iekārtoto akvaterāriju.
Ekskursija pa Rēzekni noslēdzās ar novada dzejnieka Antona Kūkoja pieminekļa apmeklējumu.
Atpakaļceļā mājup sekoja brauciena izklaidējošā  daļa, jo devāmies uz z/s "Untumi",kura atrodas ļoti gleznainā vietā-Rēzeknes upes senlejā.Pati zirgu sētas teritorija ir skaista un sakopta.Līdzās tai atrodas mājas, kurās 90. gadu sākumā tika uzņemta filma "Cilvēka bērns". Par godu šim notikumam tiek veidots CILVĒKA BĒRNA parks. Īsta rosība sākās tad, kad katrs  varēja  kāpt zirgam mugurā un instruktora pavadībā apjāt apkārt arēnai. Gribētāju rinda sastājās lielum lielā.
Bet tie, kuriem nedaudz pietrūka drosmes šādam piedzīvojumam, varēja izpušķotā pajūgā apbraukt zirgu sētas teritoriju.
Visi pārbrauca mājās apmierināti un jauniem iespaidiem bagāti.
Atliek vien piebilst, ka konkurss joprojām turpinās. Bērnus un jauniešus bibliotēkā gaida vēl neizlasītās žūrijas grāmatas.
 
     Ināra Zepa un Anda Skrindževska
Z/s ''Untumi'' atrodas 4 km attālumā no Rēzeknes pilsētas, gleznainā vietā - Rēzeknes upes senlejā un autoceļa Rīga - Rēzekne tiešā tuvumā. Mēs piedāvājam atpūtu,
Z/s ''Untumi'' atrodas 4 km attālumā no Rēzeknes pilsētas, gleznainā vietā - Rēzeknes upes senlejā un autoceļa Rīga - Rēzekne tiešā tuvumā. Mēs piedāvājam atpūtu,


 
 
 
 
 
 

Nav komentāru: