2010. gada 11. febr.

Viļānu bibliotēka-2009:Skaitļi un fakti

Zelmas Tučes foto
Nu jau otro mēnesi dzīvojam un strādājam 2010.gadā.Ir apkopoti pagājušā gada rādītāji,izvērtēti galvenie notikumi bibliotēkas dzīvē un pamazām tiek īstenota arī daža laba šī gada iecere.Domājam,ka arī jums, mūsu čaklie apmeklētāji, ir vērts uzzināt, cik ražīgs mums visiem kopā ir bijis iepriekšējais gads.
2009.gadā pie mums ir reģistrējušies 1466 lasītāji.Bibliotēkas apmeklējumu skaits ir bijis 31399.Tātad vidēji katrs lasītājs mūsu iestādi ir apmeklējis gadā 21 reizi.Labs rādītājs,vien jāpiebilst, ka šo lielo skaitli galvenokārt ir radījuši datorlietotāji.Diemžēl, jaunieši vairāk ir orientēti uz sērfošanu internetā, nevis iespieddarbu lasīšanu.Un tomēr, gaidot savu kārtu pie datora,tika izlasīti arī interesantākie žurnālu raksti un izpētīti jaunākie uzziņu izdevumi.Aktīvākie grāmatu lasītāji pie mums ir studenti,vidēja gada gājuma ļaudis un pensionāri.Ikviens, kurš ienāk mūsu bibliotēkas abonementā, vispirmām kārtām steidzas pie jauno grāmatu plaukta.Diemžēl krīzes gads uzlika savu spiedogu arī mūsu grāmatu krājuma komplektēšanas iespējām.Lai gan pašvaldība jauno grāmatu iegādei varēja atvēlēt tikai 205 latus, mums talkā nāca Kultūrkapitāla fonds un pilsētas iedzīvotāji,kas dāvināja gan savas personīgās grāmatu kolekcijas,gan periodiku. Rezultātā 2009.gadā varējām sarīkot 6 informācijas dienas. No sirds pateicamies Kozlovu ģimenei,Inai Goršanovai un M.Gritānei par lielo atbalstu šajā sarežģītajā laikā.Gads ir bijis bagāts ar skaistām izstādēm un interesantiem pasākumiem.Lūk, neliels ieskats par saistošākajām aktivitātēm:
  • Janvāris: gleznu izstāde "Ziemas raksti" un tikšanās ar Daugavpils brīvo mākslinieku asociācijas dalībniecēm.Pasākums ļoti apmeklēts.
  • Februāris: mākslinieces Veras Bļinovas personālizstāde "Māksla manai dvēselei". Daudz jaunas informācijas par gleznu tapšanas procesu un mākslinieces iecerēm.
  • Februāris: "Tik skumjas un sapņi mans ieguvums" -dzejas lasījums, veltīts Austrai Skujiņai. Sirsnīgs pasākums nelielā dzejas mīļotāju lokā.
  • Marts: viļānietes Evitas Žabo personālizstāde "No pērlītes līdz lellītei". Izstāde pārsteidza ar daudzām jaukām ekskluzīvām lietiņām un autores bagāto izdomu. Joprojām visapmeklētākā publikācija mūsu emuārā.
  • Marts: "Mūžu dzīvo, mūžu mācies". Tautas daiļamata meistarei P.Pušmucānei veltītās slīdrādes prezentācija šaurā radu un draugu lokā. CD diskā apkopoti vairāk kā 250 slīdi, kas saistošā formā vēsta par čaklās rokdarbnieces dzīvi un lielo veikumu.
  • Aprīlis: Betijas Bergas pirmās dzejoļu grāmatas "Ikara sindroms" atvēršanas svētki. Patiesi liels notikums mūsu pilsētiņas kultūras dzīvē.Grāmata bagāta ar autores zīmējumiem. Šie savdabīgie 16 grafikas darbi bija skatāmi atsevišķā izstādē mēneša garumā.
  • Oktobris: bibliotēkā pulcējās pilsētas un pārnovada radošie cilvēki ar nolūku izveidot radošo kopu, kuras dalībnieki tiktos reizi mēnesī neformālā gaisotnē.Kopai tika dots daudznozīmīgs nosaukums "Atļaujies ienākt".
  • Novembris: krēslas stundas lasījums veltīts Knuta Hamsuna daiļradei, atzīmējot Ziemeļvalstu nedēļu Latvijā. Šādu darba formu izmantojām pirmo reizi.
  • Decembris: literārā pēcpusdiena "Nes gaismu dvēselē". Sveču gaismā sirsnīgā atmosfērā radošās kopas autori lasīja Adventei un Ziemassvētkiem veltītu dzeju, skanēja klasiskā mūzika, populāru komponistu un pašsacerētas dziesmas. "Dvēseles stīgas aizkustinoša pēcpusdiena. Kad satiekas cilvēki, kuri ir uz viena viļņa, tad runā cilvēka gars, bet ja mūsu gars ir saņēmis pozitīvu kontaktinformāciju, tad arī mūsu ikdienas darbi un arī veselība ir stiprāki un veiksmīgāki!" (Iveta Dimzule)

Zelma Tuče

Nav komentāru: