2010. gada 12. okt.

Jaunās bērnu grāmatas oktobrī

14.oktobrī mūsu bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā tiek gaidīti dažāda vecuma skolas bērni uz Jauno grāmatu dienu.Būs daudz dažādu grāmatu latviešu un krievu valodās.To starp arī krāšņie apgāda Zvaigzne ABC izdevumi, kuri vilināt vilina gan ar interesanto sižeta risinājumu, gan skaistajām ilustrācijām.Nāciet!Mēs jūs gaidām! Dzintra Aulmane (1942) ir vairākām paaudzēm zināma un mīļa grāmatu ilustratore. Kurš gan nav redzējis sirsnīgās animācijas filmas „Zaķīšu pirtiņa” un „Sēž uz sliekšņa pasaciņa”! „Zirneklītis Zinne” ir jauks stāsts zīmējumos par puisēnu, kurš reiz pirms gulētiešanas vannasistabā izdzirdēja palīgā saucienus. Protams, viņš nepazīstamo saucēju izglāba. Tā iesākās draudzība ar mazo zirneklīti Zinni, no kura zēns nepavisam nebijās, kā to mēdz darīt pat pieaugušie. Tieši otrādi! Zinne savukārt puisēnam pastāstīja par sevi, un viņi kopā devās ceļojumā. Kurš uzzinās pirmais, vai tas notika sapnī vai īstenībā?
Vai esi kādreiz redzējis pilnīgi baltu dzīvnieku? Dabā itin bieži tā notiek, ka radījums, kam jābūt brūnam, pelēkam vai strīpainam, piedzimst balts. Tādus dzīvniekus sauc par albīniem.Kādas vecas lauku mājas aizkrāsnē pasaulē nāca balts circenis, kurš kaunējās par savu izskatu. Kāpēc? To viegli uzzināt, ja izlasa šo grāmatiņu par circeņbērnu Albīnu un pārdrošo ceļojumu, kura viņš sastapa draugus, iepazina palīdzēšanas prieku, saprata, ka vislabāk ir mājās. Cik Albīns ir sirsnīgs kukainītis, to redzēsi arī jaukajās ilustrācijās. Leduslācītis dodas meklēt barību. Varbūt zoodārzā? Nē, būrī ieslēgts, lācītis nepaliks. Varbūt mežā? Taču iemantot brūno lāču uzticību nav viegli. Ja vien viņš prastu noķert lasi... Un Illem tas izdodas. Tagad viņš var palikt kopā ar brūno lācenīti Petru.
Vai tu zini, ka viens no grāmatas autoriem par leduslācēnu Illi ir dzimis Rīgā, izaudzis Dānijā, 22 gadu vecumā devies uz Grenlandi? Viņu sauc Ivars Sīlis.Viņš ir bijis daudzu neskartās dabas izpētes ekspedīciju dalībnieks, vadītājs un konsultants Grenlandē, Arktiskajā Kanādā, Norvēģijā. Viņš ir polārais fotogrāfs, rakstnieks, TV filmu producents, lektors.
Grāmata “Pele, Punkts un Gūtenbergs” ir pasakas formā izklāstīts aizraujošs stāsts par ābeces tapšanu, grāmatu iespiešanu un tās izgudrotāju tipogrāfu Gūtenbergu. Sekojot Peles un Žagatas gaitām, mazie lasītāji itin viegli un ar interesi varēs apgūt alfabētu un citus lasīšanas noslēpumus. “Pele, Punkts un Gūtenbergs” noteikti ir viena no skaistākajām grāmatām, ko savā mūžā būsiet redzējuši. Grāmata ir rakstnieka Jura Zvirgzdiņa un mākslinieces Anitas Paegles kopdarbs, kas kļuvusi par prestižā konkursa “Zvaigznes grāmata. Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem” laureāti.

Nav komentāru: